Hundar

Hundar har varit människans bästa vän sedan stenåldern. Då hjälpte hunden människan i jordbruket och de avlades för just det ändamålet. Genom åren har hundar fortsatt att avlas fram för att hjälpa människan i vardagen. Alla hundraser har en egen uppgift som de har avlats fram för. I denna artikel kommer ni kunna läsa om olika hundraser och de olika uppgifterna de har.

Jakt och vakthundar

Den vanligaste uppgiften hundar har är antingen att jaga eller att vakta. Vilken hundras du ska välja för dessa ändamål är upp till dig. Det finns olika delar inom jakten och det finns dessutom olika djur som du jagar. Om du exempelvis ska jaga älg eller björn behöver du en så kallad ställande jakthund som exempelvis karlensk björnhund. Uppgiften denna hunden har är att distrahera viltet med sitt skall för att få denna att stå still så att jägaren kan skjuta den.

Om du som jägare vill jaga änder behöver du en retriever som Labrador eller Nova scotia duck tolling retriever (Tollare). Tollaren springer vid vattenbrynet för att locka fram fåglarna. När de är på lagom avstånd så skjuter jägaren dem. Efter det så skickas hunden ut för att hämta de döda fåglarna. Skjuts däremot fåglarna på ett öppet fält, behöver inte hunden locka dem. Den behöver däremot hämta dem när jägaren skjutit klart. Tollaren fungerar också i bra i jakt på rådjur och annat vilt. Jagar du räv, kaniner eller grävlingar är taxen en bra hund för dig. Då den är liten kommer den in i gryten och skrämmer upp djuret då andra sidan, där jägaren står redo att skjuta.

Är du däremot ingen jägare och istället känner att du vill ha skydd kan du skaffa dig en vakthund som vaktar huset och familjen. Speciellt om du bor i ett område som har mycket inbrott. Bra vakthundar har oftast varit schäfrar, dobermann, pitbull och rottweilers. De är dessutom lagom storlek och är inte rädda för att anfalla om det skulle behövas. Dessa raser kan också bli bra familjemedlemmar om du skulle vilja ha det också men det är aldrig fel med lite extra skydd.

Övrigt

Hundar har i alla tider präglat människans liv och om du åker på festivaler, kan du också se tröjor med hundar som säljs. Andra tillbehör som muggar och tallrikar med hundar finns ofta att köpa. Det kan till och med finnas Paraply med hundtryck för den som vill skydda sig mot regnet. Det har ofta funnits en stor oro om man ska ha speciella raser tillsammans med barn. Exempelvis pitbulls. Oftast beror inte hundens beteende på hunden utan på ägaren.

Om du har en hund som du verkligen bryr dig om sedan dag ett då den kom hem till dig, kommer hunden vara dig trogen och lydig, oavsett vilken ras det är.