Hundar för allergiker

Är du allergisk mot pälsdjur, men vill ändå skaffa en hund eller åtminstone vara hundvakt lite då och då? Det kan gå, men det finns ingen lösning som hjälper alla, utan du får prova dig fram till vad som passar just dig. Allergier ser lite olika ut och vad som triggar just dig, kanske kan fungera för en annan och tvärtom.

En enkel googling kan tipsa dig om allergivänliga hundar, men någon specifik ras som fungerar för alla allergiker finns tyvärr inte. Det kan dessutom skilja sig åt rätt mycket mellan individer inom samma ras och kan också variera beroende på hundens ålder. En del allergiker har lättare för att tolerera en vuxen hund än en valp.

Till de hjälpmedel du kan ha i vardagen är förstås allergimedicin, men också Otrivin nässpray, mjuka pappersnäsdukar och – faktiskt – en riktigt bra dammsugare. Att hemmet inte är fullt av hundhår kommer att göra skillnad för din hälsa, så se till att dammsuga och vädra hemmet ofta. Det finns också de som med framgång provat att behandla sin allergi på sjukhus. Hör dig gärna för om det kan vara aktuellt för dig.

Om du väljer att skaffa hund trots din allergi, är det bra att börja med att träffa hundar av samma ras – gärna från samma kennel som du sedan vill köpa hund från. Tänk på att skillnaden mellan individer ibland kan vara större än skillnaderna mellan raserna, så se till att träffa flera olika hundar. Om du känner någon som har en hund av rasen du är intresserad av, kan du be att få låna hunden över en helg. Det finns de allergiker som får rinnande näsa och andra bekymmer precis i början när de är med en hund, men där kroppen vänjer sig och besvären lägger sig efter ett par månader. Det gäller dock inte alla personer, så var lyhörd för din egen hälsa och hur just du reagerar.

Även om det inte finns några allergisäkra raser är det många allergiker som har positiva erfarenheter av till exempel bichon frisé, greyhound, dvärg- och mellanpudel, schnauzer och pomeranian. Det är små till medelstora hundar som har gemensamt att de inte fäller så mycket päls. Om det är huden eller saliven man är allergisk emot, finns det dock större risk att inte hitta en hund som passar. Generellt brukar man säga att ju mer päls, desto större risk för en allergisk reaktion, men det är inte en hundraprocentig sanning. Det finns till exempel allergiker som klarar av långhåriga collies alldeles utmärkt, men har svårare för korthåriga små taxar.

Det finns inga enkla svar när det gäller att skaffa hund som allergiker. Det bästa är att helt enkelt prova sig fram och att ha i bakhuvudet att det kanske inte kommer att fungera alls.