Hundens behov av hundbädd varierar beroende på ålder

Att välja hundbädd är inte alltid lätt men utgångspunkten är att bädden ska vara anpassad för hundens storlek, ålder och ras. Vissa hundbäddar går även att ha utomhus som i rastgårdar. Tänk på att Jordbruksverket har speciella regler för hur liggplatsen ska vara utformad i rastgården. Det är bra att läsa Jordbruksverkets regler innan du införskaffar en liggplats för utomhusbruk.

De allra flesta hundar tycker om att ha en liggplats som är deras egen. Valpar kan behöva tränas i passivitet och då kan en egen plats med skön hundbädd underlätta. Genom att hitta rätt bädd för hunden kommer den även att vilja sova där.

Hundbädd för den yngre hunden

Det är ingen hemlighet att valpar och yngre hundar gillar att tugga på saker. Därför är det bra att satsa på en hundbädd som tål lite vildare tag och vassa tänder när hunden är yngre. Valpar kan också ha svårt att hinna ut och det kan lätt ske en olycka i bädden. Då är det bra om bädden är lätt att tvätta och torka av.

Andra bra funktioner är att det finns antislip-botten, då glider den inte lika lätt iväg om hunden leker. Bra material kan vara bland annat nylontyg som klarar lite tuffare tag. Samtidigt ska den vara mjuk och skön så hunden kan slappna av.

Den äldre hunden

Den äldre hunden kan behöva en mer ergonomiskt utformad hundbädd. Sängen ska ge hunden stöd och den ska helst forma sig efter hunds kropp. Precis som människor kan äldre hundar vara mer känsliga för kyla och värme. Därför kan den äldre hunden behöva en varmare hundbädd vintertid och en bädd som är sval årets varmare månader.

Ibland kan äldre hundar behöva komplettera bädden med varmare filtar för att hålla värmen. Sommartid kan du behöva lindra hettan och det går att lägga en kyldyna i bädden. Även storleken på liggplatsen kan behöva justeras när hunden blir lite äldre. Det kan behövas en större bädd än tidigare i takt med att åren går.

Vikten och sovställning

Vissa hundar är av naturen slankare än andra och kan behöva mjukare bädd. Är hundbädden för tunn kan det uppstå skavsår, vilket lätt kan ses när det uppstår kala fläckar. Slanka hundraser har även en tendens att frysa mer. Därför är det viktigt att se till att sängplatsen är tillräckligt varm för att hunden kan sova bekvämt.

Olika hundar föredrar att sova på olika sätt, raser som siberian husky brukar föredra att rulla ihop sig när de ska sova. Andra raser vill kunna sträcka ut sig ordentligt för att ligga bekvämt. Innan du väljer en bädd kan du ta dig tid att observera hur hunden sover. Genom att lära känna hundens behov och anpassa hundbädden utefter hundens ålder och vikt är det troligare att hunden kommer att sova i sin egen säng.