Om man ska ta med sig sin hund på en biltur finns det en hel del att tänka på. För det första måste man se till att hunden trivs i bilen och man måste också se till att den kan åka tryggt och säkert.
Att välja bil
Om man har eller ska skaffa en hund kan det vara klokt att fundera lite extra över vilken typ av bil man kan behöva. Om man har en liten hund fungerar oftast de allra flesta bilar eftersom att hunden då kan åka i bälte eller bur i baksätet. Om det rör sig om en större hund kan man också behöva en större bil. Ofta måste denna nämligen åka i bagageutrymmet för att åka skönt och säkert. I dag finns det alla möjliga bilmodeller att välja mellan och oavsett om man vill ha en bensinbil, dieselbil, elbil eller en miljöbil kan man finna något som passar familjen och hunden. Tack vare ny teknik går det i dag också att driva större och tyngre bilar med mer miljövänliga alternativ till traditionella drivmedel.
Att få hunden att trivas i bilen
En hund som inte åkt mycket bil innan kan tycka att det är lite olustigt till en början att packas in i något som rör sig och låter. De allra flesta hundar brukar dock lugna ner sig och acceptera saken efter en stund. Det allra bästa är om hunden redan från början får vänja sig vid att åka i sin bur eller i det bälte den ska ha. Även om den gnäller och verkar orolig är det bra att fortsätta köra. Ju fler gånger man stannar, desto värre kan det bli. Då lär sig hunden att bilen stannar så fort den gnäller lite.
Om hunden ska ha en egen bur kan man med fördel inreda den med en bekväm filt, kanske ett underlägg som suger upp vätska om en olycka händer, samt eventuellt någon leksak som hunden kan leka med under färden. Om hunden har en stor bur kan man också sätta in en liten vattenskål så att hunden kan dricka. Detta är särskilt viktigt under sommaren eller om man ska åka långt.
Regler för transport av hunden
När man ska ta med sig hunden i bilen finns det en hel del regler man måste tänka på. För det första måste hunden åka i ett tillräckligt stort utrymme. Det finns riktlinjer hos Jordbruksverket och dessa måste man se till att buren uppfyller. Om man åker många timmar måste hunden också tas ut och rastas med jämn intervall. Det räcker inte att ta ut den var tolfte timme. Man måste också se till att hunden får vatten samt utfodras, och om man transporterar flera djur ska alltid transportintyg skrivas.