Dyra hundraser

Har du bestämt dig för en viss sorts hundras och det visar sig att denna ras är väldigt dyr? Det lönar sig att kolla upp innan du bestämmer dig, vad hunden och dess skötsel verkligen kostar. Prisklasserna varierar, och så även skötseln av hunden. Några av världens dyraste hundraser är bland annat Samojed, Lowchen och Engelsk bulldogg. Samojeden är en uthållig spetshund, ursprungligen från Ryssland. De är allergivänliga hundar med mycket päls som kräver en hel del vård. Priset på en Samojed ligger runt 30000 kronor. Lowcen är en sällskapshund från Frankrike, och kostar runt 36000 kronor. Engelsk bulldogg är en korthårig vakthund som kostar ungefär 21000 kronor.

Människans bästa vän

Om du trots allt bestämt dig för en dyr hundras och du vill ha den till varje pris, trots att din ekonomi ser lite dålig ut för tillfället, ska du ta en funderare om du faktiskt har råd eller inte. En hund är nämligen inte en engångsavgift man betalar vid köpet av den, utan månatliga kostnader såsom foder, tillbehör, veterinärbesök och skötsel kommer till. Det finns ju såklart långuider och nuförtiden tror jag nog att många tar chansen till ett djurlån. Du bör dock se till att din månadsinkomst är tillräcklig och stabil innan du skaffar hund. Hunden är beroende av dig och din ekonomi hela livet och det är inte så bara att sälja en hund om man tröttnar på den, eller inte har tid och råd att ha den kvar.

En orsak till varför man kan vilja köpa en dyrare rashund, är för att man vill tävla i något med den. Man kan välja att träna den i agility. I agilty ska hunden springa genom en hinderbana i rätt följd, med hjälp av sin ägares vägledning. Man kan också vara intresserad av att delta med sin hund i hundutställningar. På en hundutställning bedöms hundarna enligt sin ras. Domare bedömer hundens exteriör och kollar hur den överensstämmer med hundens rasstandard. Även dessa aktiviteter och hobbyn kostar pengar, och vill du skola in hunden som valp kostar hundskola också.

Glöm inte att försäkra hunden

Vad man också ska tänka på är att även sådant som försäkringar kan bli otroligt dyra i längden. Så det lönar sig att kolla upp olika försäkringsbolag och jämföra premier innan du väljer. Priset är även olika beroende vilken sorts hundras du har, så kolla upp vad det kostar att ha just din hundras försäkrad. Premierna har stigit lite nu och detta beror på att djurens sjukvård utvecklats, vilket lett till att veterinärkostnaderna också stigit.