Hästgård och hundar

Det är mycket vanligt att ägare till hästgårdar också äger hundar. Att ha gårdshund är en gammal tradition och vissa hundraser har avlats fram för att till exempel vara till hjälp med vallning av får. Det finns därför hundraser som är särskilt lämpliga för gårdar samt hästgårdar som exempelvis Border Collie, Schnauzer, Golden Retriever och Australian Shepherd. Det är viktigt att den hund du väljer är kompatibel med hästar och livet på en gård.

Stallhund

En stallhund är en tillgång på en hästgård och utgör ett fint sällskap för både ryttare och hästar. Däremot behöver inte en gårdshund vara en renrasig hund och faktum är att de vanligaste stallhundarna är av blandras. Gårdens stallbyggnader bör alltid underhållas och djuren måste skötas om. Detta är något som tas för givet men även gårdens grus vägar behöver hållas i skick. En vägsladd är ett praktiskt investering för att hålla grusvägar, gårdsplan, travbanor, paddock eller ridvägar i bra skick. En 2-skärig vägsladd från Kellerfri är perfekt att använda för regelbundet underhåll. Den har en stabil och enkel konstruktion för traktorns trepunktslyft. Vägsladden har höga blad med välutprovade skärvinklar för bästa resultat.

Transporter

Många hästägare är aktiva ryttare som ofta ger sig iväg på tävlingar. De flesta hästägare och hästar är vana vid transporter men stallhunden är kanske inte lika van vid att bli transporterad i en bil. Det gäller att vänja hunden att transporteras precis som en häst. När hunden har vant sig och trivs i bilen brukar hundar älska att få åka med husse eller matte.

Stallet

Ett välskött stall och gårdsplan med fina vägar ökar trivseln för både människor och djur. Men det gäller dock att vara uppmärksam på eventuella faror som en hund kan råka ut för i ett stall eller en hage. När en hund befinner sig runt hästar finns det risk att den kan bli sparkad eller trampad vilket kan orsaka svåra skador.