Hundar gillar att träna

Hundklubbar i Sverige

En hundklubb är en mötesplats för människor med ett gemensamt intresse för hundar. I en hundklubb träffas likasinnade och umgås tillsammans med sina hundar, oavsett hundras. Den som är medlem i en hundklubb får tillgång till ett brett utbud av kurser, inom bland annat agility, lydnad och spår. Även valpkurser är populära och lärorika att gå på för nyblivna hundägare. Medlemmarna i klubben har dessutom möjlighet att delta i tävlingar, utställningar och andra evenemang. Att vara medlem i en klubb innebär också att man får tillgång till träningsyta och träningskamrater till både sig själv och hunden. Hundklubbar finns nästan överallt i hela Sverige och det är sällan några problem att hitta en klubb i närheten av där man bor.

Nyhetsbrev ger info till många

De allra flesta hundklubbarna i Sverige drivs ideellt och är därför beroende av att medlemmarna kan ställa upp och hjälpa till när det behövs. Vanliga sysslor är bland annat att vara med som funktionär när klubben har tävlingar, stå i kiosken, vara med vid städdagar och kanske delta i styrelsemöten. Det är även viktigt att se till så att träningsytor och redskap underhålls och bevaras i bra skick. För att alla medlemmar ska få reda på nyheter och känna sig delaktiga i vad som händer på klubben är det bra att skicka ut ett nyhetsbrev regelbundet. Detta är ett smidigt sätt att informera ett stort antal personer samtidigt och se till att de inte missar något. Att vara med i en klubb lönar sig inte bara genom att man får stifta bekantskap med andra hundägare och deras hundar utan det ingår ofta en del förmånliga erbjudanden som rabatt på försäkringar och andra hundartiklar. Även den som inte har en egen hund kan vara med i en hundklubb och gå förberedande kurser eller bara få träffa hundar och se på när de tränas.

Hundklubbar hjälper polisen

Hundar hjälper till att spana

Att det finns hundklubbar på de flesta orter är inte bara till stor nytta för hundarna själva och för deras ägare. Även polisen drar numer nytta av dessa klubbar. I takt med att antalet inbrott har ökat i sydöstra Skåne dök idén upp om att hundklubbarna kan bidra. Klubbmedlemmarna hjälper polisen i kampen mot inbrottstjuvar numer genom att spana efter sådant som ser misstänkt ut när de ändå är ute och går. Då många hundklubbar håller kurser i spårning innebär de att de ofta är ute i svåråtkomlig terräng i skogen. Detta gör att de kan lägga märke till bilar som står parkerade på märkliga ställen, eventuellt stöldgods och andra mystiska företeelser. De är dessutom ute flera gånger per dygn vilket ger många möjligheter att hålla koll på sin omgivning. Därmed gör medlemmarna en stor samhällsnytta genom att underlätta polisen i deras arbete samtidigt som de är ute och tränar och har kul med sina hundar. Det är dock inte meningen att hundägarna ska ingripa om de ser ett pågående brott, utan endast iaktta och tipsa vidare till polisen.