Hundar för barnfamiljer

Få saker kan berika familjelivet lika mycket som den framväxande relationen till en barnkär hund. Att låta barnen få växa upp med husdjur är en dröm för många och den är inte allt för svår att besanna. Det är dock inte alla hundraser som avlats fram för att passa i ett sammanhang med klängiga barn. Här ska vi ge lite tips på vad det är viktigt att tänka på innan man köper hund i familj där det finns små barn.

Vilka typer av hundar passar i barnfamiljer?

Det är inte alla hundar som är utpräglade flockdjur utan flera raser har avlats fram för att hundarna ska bli självständiga individer eller till att respektera endast en människa. En bra familjehund måste kunna knyta an till en större grupp människor och helst inte uppvisa ett alltför revirmarkerande eller aggressivt beteende mot främlingar. En familjehund ska helst inte ha så stora eller speciella behov att hela familjen måste anpassa sig efter den. Det är bättre med flexibla hundraser som kan anpassa sig efter det variationer som livet med barn innebär. Golden Retriever och Labrador är bra raser. lämna inte hunden ensam med en bebis, särskilt inte om hunden är en valp som du kan betrakta bebisen som en annan valp med vilken man kan leka ganska aggressivt.

Hur får man ihop vardagen med hund?

Anpassningsbara Bugaboo Donkey kan vara ett bra redskap för dig som vill kunna ta såväl hunden som ett barn med dig ut på promenad. Överhuvudtaget är det ganska enkelt att kombinera småbarnslivet med att ha hund. I alla fall om man är hemma mycket. Hunden hänger då med på saker som man annars hade behövt göra ändå. Hundar och barn kan ha olika uppfattning om vem som har rätt att göra anspråk på vilka saker. Det är viktigt att lära hunden att den inte kan ta vad som helst utan att den har ett antal, gärna tuggvänliga, saker som den får göra vad den vill med. Det gäller att kunna kombinera rollerna som husse och pappa och mamma och matte så att både barnet och hunden får sina behov tillgodosedda.