Pälsvård för hundar

En viktig faktor att ta med i beräkningen innan man bestämmer sig för att skaffa hund är att hundar kräver skötsel i form av pälsvård. När man väl har tagit beslutet att bli hundägare måste man fortfarande ha pälsvården i åtanke när man väljer ras, eftersom mängden och typen av vård som krävs varierar stort från hundras till hundras.

Generellt kan hundraser delas in i två kategorier, baserat på deras päls: kort- och strävhåriga hundar samt långhåriga hundar. Om man inte är intresserad av att ägna sig åt pälsvård var eller varannan dag, ska man definitivt titta på raser som är korthåriga och släthåriga, eftersom dessa är de mest lättskötta när det kommer till deras päls. Faktum är att de egentligen inte kräver någon pälsvård överhuvudtaget, mer än att kanske badas någon gång om året. Inte ens det är dock nödvändigt, då hundar har en bakterieflora i huden som skyddar hunden, och som bevaras bäst om man inte tvättar hunden alls. Ibland händer det dock att hundar rullar sig i något mindre trevligt under en promenad, eller bara blir leriga och smutsiga, och då mår pälsen (och du som ägare) bra av lite vatten och schampo.

En korthårig, strävhårig hund måste man däremot trimma ett par gånger om året. De bör också badas oftare – ungefär en gång i månaden. Somliga strävhåriga raser har dessutom underull, som måste skrapas regelbundet med en underullsskrapa.

När man kommer in på de långhåriga raserna ökar dock arbetsinsatsen betydligt mer än så. Precis som på människor betyder längre hår att det lättare tovar sig, vilket betyder att långhåriga hundar måste badas och borstas oftare för att pälsen ska hålla sig fin. Exakt hur ofta beror på hur lång pälsen är – afghanhundar måste borstas varje dag, medan man kan borsta en golden retriever någon gång i månaden för att hålla tovor borta. Att borsta sin hund regelbundet är också ett sätt att förhindra att lika mycket hår sprids i hemmet, eftersom långhåriga hundar fäller ganska mycket hår. Ett bra tips kan vara att borsta hunden utomhus då det är möjligt. Det kan vara särskilt viktigt att sköta sin hunds päls ordentligt om man sover tillsammans med hunden i sängen. Hundar för ju med sig både smuts och hår, och genom att bada och borsta hunden regelbundet håller man bakterier och hårtussar borta från sängen lite längre, och slipper tvätta sängkläderna lika ofta. Trots det går det inte att undvika att ens säng slits ut snabbare när man sover med sin eller sina hundar. Om du behöver investera i en ny säng kan det därför vara en bra idé att titta på sortimentet på Sleepo.se, där du kan köpa billiga sängar som du alltså kan byta ut oftare utan att bli ruinerad.

Det finns förutom dessa huvudtyper av päls också hundar som har mer ovanliga pälsar. Ett exempel på det är komondor, som har päls som påminner om dreadlocks eller snören. Dessa snören växer ut under lång tid från att hunden är valp, och man måste därför vara försiktig när man tvättar hunden. En komondor kan också kräva extra vård i form av att man torkar hunden med hårfön när den har badat, eftersom det tar lång tid för pälsen att torka på egen hand.

Oavsett vilken ras man väljer bör man ha övervägt alla dessa aspekter, och välja en hund som man har tid att sköta om på rätt sätt.